Uitdeuken bij autoschade

Welke schade kan er allemaal uitgedeukt worden?

Een deuk in uw auto, zeker als dit nog een relatief nieuwe is, is in de meeste gevallen een doorn in het oog. Ook al gaat het om een klein deukje, valt het bijna altijd meteen op en zorgt ervoor dat de auto er meteen onverzorgd uitziet. Gelukkig kan in veel gevallen schade uitgedeukt worden, soms zelf zonder spuiten. In dat geval is het wel belangrijk dat er geen lakschade aanwezig is, dit is regelmatig bij bijvoorbeeld parkeerschade veroorzaakt door een portier. Maar ook schade door een winkelwagentje, door vallende eikels of hagel is op deze manier snel en zonder al te hoge kosten te verhelpen. De deuk wordt langs de binnenzijde met speciaal gereedschap teruggeduwd. In sommige gevallen is de deuk niet via de binnenzijde bereikbaar, bijvoorbeeld bij een dubbele plaat, en moet gebruik gemaakt worden van de kleeftechniek. Deze techniek werkt door stopjes die in de deuk gelijmd worden en later met een trekhamer uitgeklopt, beide technieken zorgen ervoor dat de lak mooi intact blijft. Uitdeuken kan natuurlijk in de werkplaats gebeuren maar tegenwoordig ook mobiel, voor zowel particulieren als autobedrijven. Het is wel belangrijk dat het uitdeuken zonder spuiten, ook wel restylen genoemd, alleen kan in gevallen waarbij de deuk niet groter is dan een 2 euro munt.

Voordelen van uitdeuken

Uitdeuken heeft verschillende voordelen, waarvan het belangrijkste natuurlijk is dat het een stuk fijner voor de portemonnee is dan traditionele repareermethodes. De auto hoeft niet opnieuw gelakt of gespoten te worden en blijft dus in zijn originele staat, hierdoor is er tevens geen kans op kleurverschil of fouten met lakken. Het is een milieuvriendelijke manier van werken en kan dus zo bij u op de oprit uitgevoerd worden.

Uitdeuken met spuiten

Helaas noodzakelijk bij zware autoschade, de autolak is te ernstig beschadigd of de plek is te groot voor gedeeltelijk herstel. Hiervoor moeten meerdere stappen ondernomen worden, ervaren schademonteurs beginnen met het verwijderen van de deuken uit het auto-onderdeel. In sommige gevallen is het onderdeel nog te gebruiken, in andere gevallen moet het onderdeel helaas opnieuw besteld worden. In speciale spuitcabines kan een gedeelte van de auto of de volledige auto opnieuw bespoten worden. Het is natuurlijk het voordeligste als het om een deel gaat, het is dan wel zaak dat er geen kleurverschil ontstaat.

Gebruik maken van verzekering

In sommige gevallen kunt u bij het uitdeuken gebruik maken van uw verzekering, bijvoorbeeld bij hagelschade. Dit is het geval indien u een omnium verzekering hebt, deze dekken namelijk schade veroorzaakt door natuurrampen. Dit zijn hagelbuien maar denk hierbij ook aan bijvoorbeeld overstromingen, storm of vallende stenen.

Delen