Motorbanden

Iedereen snapt dat niet elke motor dezelfde band nodig heeft, maar dat er veel verschillende soorten banden zijn. Om duidelijk te krijgen welke soorten banden er zijn, lees je hieronder een overzicht, en zie je waar je op moet letten bij het aanschaffen van je motorbanden. Feitelijk zijn er drie soorten banden: banden voor de openbare weg, racebanden en crossbanden. 

Banden voor de openbare weg

Hoewel dit heel logisch klinkt, moeten deze motorbanden toch aan een aantal belangrijke eisen voldoen. Zo moeten ze een heel uitgebreid profiel hebben. Dit is omdat deze banden op allerlei soorten wegdekoppervlak kunnen worden gebruikt, waar ze allemaal maar tegen moeten kunnen. Daarnaast is een goede grip van buitengewoon belang, om veilig te kunnen blijven rijden. Verder wordt van deze banden verwacht dat ze zuinig zijn en lang mee kunnen gaan. Een motorrijder wil niet na een aantal maanden al nieuwe banden moeten aanschaffen. 

Racebanden

In tegenstelling tot de banden voor op de openbare weg hoeven racebanden niet heel lang mee te gaan. Ze zijn gemaakt van een zacht soort rubber, waardoor de kwaliteit lager is. Racebanden hebben ook geen goed en diep profiel maar zijn veel gladder. Ook slijten deze banden veel sneller.  Om te voorkomen dat het rijden op racebanden een gevaar wordt, is de bandenspanning heel hoog. Dit zorgt voor toch een goede grip. Daarnaast worden ze niet gevuld met zuurstof maar met stikstof. Stikstof zorgt ervoor dat de banden minder warm worden. 

Crossbanden

Deze banden hebben juist veel profiel. Dit moet ook wel, want crossbanden worden veel gebruikt op een oppervlak met veel steentjes en zand. Het uitgebreide profiel zorgt ervoor dat deze steentjes worden gebruikt om goed af te kunnen zetten.  Dit effect wordt versterkt door een lagere bandenspanning. Crossbanden zijn door deze eigenschappen, net als racebanden, ongeschikt voor het rijden op de openbare weg. 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van motorbanden?

Niet elke band is geschikt voor elke motor. In het informatieboekje van de motor staat welke band passend is voor je motor. Hiervoor zijn de maat, belastingsindex en snelheidsindex van belang. Om optimaal te kunnen rijden is het heel belangrijk om hier goed naar te kijken.  Naast de soorten banden die hierboven al beschreven staan, is het ook belangrijk om te kijken naar het profiel. Dat is helemaal afhankelijk van wat voor soort rijder je bent: rijd je alleen in de zomer of het hele jaar? Wat voor rijder je ook bent, Bandenservice Nederland BV zorgt dat je de beste banden onder je wagen hebt. Op het circuit of gewoon op de openbare weg? Welk merk vind je fijn en wil je graag de duurste band of ben je ook tevreden met een goedkopere? Deze factoren spelen allemaal mee bij de aanschaf. Laat je goed adviseren en kies voor de band die het beste bij je motor past, daar heb je het meeste profijt van tijdens het rijden.

Delen